maandag 22 februari 2016

Huis verkopen na een erfenis

Een huis erven dat klinkt leuk, maar is dat ook wel zo? Een huis erven is niet per se gunstig. Je kunt namelijk geconfronteerd worden met allerlei onverwachte kosten. Het klinkt als een luxeprobleem, maar een geërfde woning kan een blok aan je been worden. Wat zijn de te verwachte kosten en de mogelijkheden?

Allereerst dien je rekening te houden met de erfbelasting, deze varieert tussen de 10 en de 40%! 

Tussen de € 0,- en € 121.902,- betalen de partner en kinderen 10%, de kleinkinderen en verdere afstammelingen 18% en de overige erfgenamen 30% belasting.
Vanaf € 121.903,- en meer, betalen de partner en kinderen 20%, de kleinkinderen en verdere afstammelingen 36% en de overige erfgenamen 40% belasting.

Wanneer je huis erft waar een hypotheekschuld op zit, erf je deze schuld automatisch mee, het is dus zaak jezelf ervan te vergewissen of de schuld lager is dan de waarde van de woning. 

De fiscus gaat voor de bepaling van de waarde van een woning uit van de WOZ-waarde. Dit is de WOZ-waarde 2016 met de peildatum 1 januari 2015.

De aangifte voor de erfbelasting moet binnen 8 maanden na het overlijden plaatsvinden. De aanslag mag dan ook kort daarna verwacht worden. Als je alleen een huis erft en dit huis nog niet verkocht hebt, is de kans groot dat je de middelen niet hebt om de belasting te betalen.

Verder lopen de gebruikerslasten zoals gemeentelijke heffingen, hypotheeklast, bijdrage aan de Vereniging van Eigenaren (appartement) en/of erfpachtcanon gewoon door. Ook kan je te maken krijgen met onderhoudskosten.

Het kan dus zaak zijn om de woning zo spoedig mogelijk te verkopen. Hier komen wij in beeld! Wij kopen de woning direct van je over, tegen koopsommen tot wel 90% van de marktwaarde, achterstallig onderhoud is hierbij geen probleem. Kijk op ons website www.verkoopgarantplan.nl voor de mogelijkheden en doe een gratis aanvraag.

1 opmerking:

  1. Ik heb in mijn eigen kringen mee gemaakt dat iemand echt een schuld heb ge erfd. Dit was echt een regelrechte ramp met alle gevolgen van dien. Een woningen verkopen kan ook niet meer als er te veel schuld is opgebouwd

    BeantwoordenVerwijderen